Çoğu kimsenin Eclipse'i bir IDE olarak değilde bir metin editörü gibi kullandığını gördüm. Bu başlığı çok uzatmamak için IDE vs Text Editör isimli başka bir başlık açtım, göz atmak isteyebilirsiniz. Bu alışkanlıkları değiştirmek için kod yazan bir iş arkadaşlarımın temel bir işi bildiği yolla yaptığını gördükten sonra onlara bu işi bir kısayolla çok daha hızlı yapabileceğini göstererek ilerledim.
Bu yazıyı yazarken kendi kullandığım kısayolları paylaşmak niyetindeydim. Ancak bu konuda daha iyi bir yazıyı Taner Diler'in bloğunda buldum. Eclipse ve Hayat Kurtaran KısaYol Tuşları isimli yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Bu noktada bir IDE'yi etkili kullanmanın avantajlarından bahsetmek istiyorum.
Normal bir sürüm gecesinden farklı olarak saat gece 4 ve geliştirmeniz testden dönmüş. Bu noktada neden geliştirme o saatte sürümden dönüyor sorusu akıllara geliyor. Haklısınız ama müşteri faktörü deyip geçmek istiyorum. Geliştirmenizin sürüme girmesi gerekiyor. Çalışma arkadaşlarınız sizi bekliyor. Üzerinizde yoğun bir baskı hissediyorsunuz (bilgisayar mühendisi iş ilanlarında bahsedilen stres altında çalışabilme bu olsa gerek :) )
Biraz sakinleşip sorunun buluyorsunuz. Kafanızda çözüm şekilleniyor. Geriye kaldı bunu koda dönüştürmek. Bu noktada bir IDE'yi etkili kullanabilmek hızınızı 2'ye katlayabilir. Hayatımda o gece olduğu kadar hızlı kod yazdığımı hatırlamıyorum :)
Geliştirme yaparken değiştirmem gereken bir sınıf ile uğraşıyorum. Bu sınıf login işlemlerini yöneten bir sınıf. Değiştireceğim metod projede yaklaşık 30 farklı yerden çağrılıyor. Bu noktada bu bilgiye ulaşmak için metod ismini java uzantılı dosyalarda aramak bir çözüm olsa da IDE'nin call hierarchy özelliğini kullanarak bu bilgiye daha sağlıklı bir yoldan ulaşıyorum. Biraz düşündükten sonra bu sınıfın singleton olması gerektiğine karar veriyorum. Değişikliği yapabilmek için kodda sınıfın yenilendiği her yerde
DummyProvider dummyProvider = new DummyProvider();çağrımını
DummyProvider dummyProvider = DummyProvider.getInstance();
ile değiştirmem gerekiyor. Bu işi teker teker yapmam hem hataya açık bir yöntem hem de fazlasıyla zaman alacak. Eclipse'in rafactoring desteğinden yararlanıyorum. Bu değişikliği "Introduce Factory" rafactoringi ile yapmam sadece 1 dk sürüyor.
Java'da bir sınıf yazarken yazdığı alanların getter/setter metodlarını elle yazanları gördüm.
Sonuç olarak sadece kod tamamlama kullanmak yetmez. IDE'nin sağlamış olduğu özellikleri sonuna kadar kulanmak bize performans sağlayacaktır. IDE'mizi tanıyalım.
Java'da bir sınıf yazarken yazdığı alanların getter/setter metodlarını elle yazanları gördüm.
Sonuç olarak sadece kod tamamlama kullanmak yetmez. IDE'nin sağlamış olduğu özellikleri sonuna kadar kulanmak bize performans sağlayacaktır. IDE'mizi tanıyalım.